Thursday, August 12, 2010

Kacau-kacau Ramadhan

Assalamualaikum..

Hola...Selamat berpuasa...

Hari ini puan-puan,kita akan mencuba resepi yang terbaru..Ya baru ye puan-puan...Baru di dapur saya...hehehe...

Resepi hari ini adalah Mi Kuah Teratak Hijau. Kenapa 'Teratak Hijau'? Sebab rumah saya warna hijau. Kalau rumah puan-puan warna kelabu,boleh je tukar nama resepi tersebut.

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus Mi kuning (ini wajib,jika tidak ia tidak akan dinamakan MI Kuah ok!)
  • Daging + tulang (lebih sesuai jika guna bahagian kaki / gear box)
  • Udang (dicabut kepala dan ekor-rebus kepala+ekor untuk diambil air rebusnnya)
  • Tauhu (digoreng)
  • Ubi kentang (direbus)
  • Telur (direbus)
  • Sawi
  • Taugeh
  • Sos tomato
  • 15 biji Cili kering (blender)
  • Bawang putih (dikisar halus/tumbuk pun boleh-ikut tahap kemalasan)
  • Garam,gula secukup rasa

Cara-cara:

Rebus daging bersama tulang (pastikan air rebusan banyak untuk dijadikan kuah mi nanti)
Tumis bawang putih sehingga garing atau wangi. Masukkan cili kering. Kacau sehingga garing. Masukkan sup (kuah daging + air rebusan udang) depends banyak mana kuah yang you all nak. Masukkan sos tomato,garam,gula apabila kuah mula mendidih.Kacau sehingga sebati. Masukkan udang dan daging yang telah dihiris nipis.Hiris ubi yang telah direbus dan masukkan kedalam kuah. Biar sebentar.

Setelah didih,masukkan mi, sawi dan taugeh. Tutup api apabila mi dah masak. Jangan masak terlalu lama untuk elakkan mi menjadi kembang.Cukup sekadar batang sawi tidak mentah.
Hidang bersama tauhu dan telur rebus. Kalau nak lebih sedap taburlah bawang goreng dan daun sup+daun bawang. Sedap..Kalau orang yang suka makan pedas, boleh tambah cili potong...

Hasilnya....taaadaaaaa.....

Inilah mi kuah...

OK,selamat mencuba...

p/s: sorry,susunan bahan berterabur...aku memang takde bakat dalam menulis resepi.hanya berbakat dalam merapu.tetapi resepi tersebut benar ok...kalau apa2,komen je kat bawah,nnt aku respon.

E.N.D

2 comments:

  1. sedap tgk...nak try lah

    ReplyDelete
  2. try la..senang je.bahan dia pun senang je nak grab kat market tu...

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.